ГДБОП проверява случая „Наталия“

0

Дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП е започнала проверка по случая с „Наталия“ – телефонен бот, който събира данни за местоположението на хора чрез обаждания. Това съобщи за БНР директорът на дирекцията старши комисар Владимир Димитров.
 
Все още в МВР не са постъпвали сигнали от граждани във връзка с обажданията. Въпреки това в ГДБОП тече проверка.

Старши комисар Владимир Димитров:

„Не. Към този момент нямаме събрани данни за извършено престъпление и няма сигнали, постъпили в дирекция „Киберпрестъпност“ на ГДБОП от граждани, които са загубили някакви финансови средства или са предоставили личните си данни или нещо друго незаконно им се е случило в резултат на това обаждане“. 

От Главната дирекция предполагат, че става дума за рекламна или маркетингова кампания.

„Обикновено в хода на разговор автоматизиран глас пита от кой град е човекът, който получава обаждането. Доколкото научихме, номерата се избират на случаен принцип, не по някаква база данни, тъй като дори и на мене се обадиха и на 3-годишната ми дъщеря също се обадиха. Така че вероятността да е от някаква база данни изтекла е нищожна“. 

Старши комисар Владимир Димитров уточни, че вероятността  за престъпление в случая не е голяма.

„Някои специалисти изказват мнение, че евентуално целта е да се запише гласът на човека. Има различни версии и впоследствие този записан глас да бъде използван чрез някакъв автоматизиран компютър или чрез изкуствен интелект да бъде извършено нещо неправомерно със записания глас. Вероятността е нищожна“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече