ПП-ДБ призова Борислав Сарафов да подаде незабавно оставка като и.д. главен прокурор

0

Коалиция „Продължаваме промяна – Демократична България“ призовава и.д. главен прокурор Борислав Сарафов да подаде незабавно оставка. В противен случай министърът на правосъдието Атанас Славов ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избора на Сарафов, се посочва в позиция на ПП-ДБ относно днешното избиране на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор.

В позицията на ПП-ДБ се посочва, че България има нужда от истинска съдебна реформа, като подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, а не реформа.

„Няма спор, че г-н Гешев не притежаваше високите морални и професионални качества, за да заема длъжността главен прокурор. Затова и неговото отстраняване бе отдавна необходимо. Но изборът на негов заместник вместо да отговори на очакванията на обществото за прозрачност и честност на процедурата, стана отново при порочна прибързаност и тайнственост“, посочва още коалицията.

Според ПП-ДБ скандалите, разразили се в системата на прокуратурата през последния месец, изискват от ВСС внимателно обсъждане на въпроса как следва да бъде проведена процедурата по определяне на и.д. главен прокурор и кое лице е действително най-подходящата кандидатура, която да изведе тази институция от професионалния колапс и липса на обществено доверие, в който се намира.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече