България вече е транзитна страна за контрабандните цигари

0

От началото на тази година на ГКПП „Капитан Андреево“ са задържани над 20 милиона къса цигари като за миналата година са били 10 милиона. Забелязва се тенденция България вече да е транзитна за контрабандните цигари и тютюневи изделия.

Зачестяват обаче опитите за нелегално пренасяне на електронни цигари към Турция, където стоката е много популярна и търсена. За последните дни са задържани 42 000 контрабандни електронни цигари на стойност 1 458 000 лева.

При единия случай са декларирани фитнес уреди от Великобритания за Турция, но между стоката са открити 25 600 електронни цигари. Следва и втори опит, когато са открити 16 400 електронни цигари. Акцизната стока е била укрита сред легално декларираната – електрически скутери от Хърватия за Турция, обяснява началникът на пункта Георги Господинов:

„Един вид наргилета, които в момента са много популярни в Република Турция и търсенето там е доста голямо. Към момента се събират данни по досъдебното производство и е твърде вероятно да има данни за свързаност между двете пратки. За миналата година на митнически пункт „Капитан Андреево“ бяха задържани малко над 10 милиона къса цигари като до момента вече имаме над 20 милиона. Категорично тенденцията вече е, че България е транзитна страна за този вид стоки – за цигарите и тютюневите изделия. Това се доказва и от последното изследване за дела на нелегални цигари. Той е рекордно нисък“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече