Навални отново влиза в съда, грозят го нови 30 години затвор

0

Руският противник на Кремъл Алексей Навални ще бъде изправен пред нов процес по обвинения в екстремизъм, който започва днес.

Според адвоката на Навални Московският градски съд ще заседава в наказателния лагер на 260 километра североизточно от столицата в затворен за обществеността процес.

Ако бъде признат за виновен, 47-годишният Навални, най-видният опонент на руския президент Владимир Путин, е изправен пред още 30 години затвор. Той вече излежава присъда от девет години лишаване от свобода, от които досега е излежал над две години.

Съдебната система формулира седем нови обвинения, включително основаване и финансиране на екстремистка организация и минимизиране на нацизма. Навални отрича обвиненията.

Навални, който е най-известният в международен план дисидент в Русия, беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок по време на пътуване до Сибир през лятото на 2020 г. Той обвинява руската вътрешна тайна служба, ФСБ, че стои зад отравянето. След лечение в Германия той се върна в Русия, въпреки че беше заплашен от затвор.

Междувременно днес Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург също трябва да се произнесе по жалбата на Навални. Руският опозиционер се оплака пред съда, че руските власти не са започнали разследване на отравянето. Твърди, че по този начин е нарушено правото му на живот и ефективна правна защита.

Русия вече не признава решенията на Европейския съд по правата на човека. Страната беше изключена от Съвета на Европа заради войната срещу Украйна. Поради това вече не е член на Европейската конвенция за правата на човека, за спазването на която е компетентен съдът. В Страсбург се водят няколко хиляди дела срещу Русия. Съветът на Европа, Конвенцията за правата на човека и Съдът са независими от Европейския съюз.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече