Заседанието на НС беше прекъснато след спречкване между депутати от ПП-ДБ и „Възраждане“

0

Почти до физически сблъсък се стигна в Народното събрание, а заседанието бе прекратено след две декларации от парламентарната трибуна – на парламентарната група на „Възраждане“ и на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Депутатите се замеряха с топчета хартия. Манол Пейков е с раздрана буза. Друг депутат е със скъсана риза.

Декларацията на „Възраждане“ бе прочетена от Искра Михайлова. Тя цитира думите на Кирил Петков от скандалния запис на заседанието на Националния съвет на „Продължаваме промяната“:

„Госпожи и господа представители на “посолството” и “посолствата”, вие нямате морално право да бъдете днес тук, в тази зала. Никога не сте го имали, но от няколко дни това е съвсем ясно на всеки български гражданин. Вашите съгласувания, които дори смеете да защитавате като позиция, са срамна страница в българската история. Съвсем скоро ще видите преките последствия от това предателство. Бъдете сигурни в едно -още на следващия ден ние от “Възраждане” ще призовем всички наши избиратели, но ще призовем и всички ваши доскорошни омерзени избиратели, да дойдат тук, пред парламента, а ако се наложи – и вътре в него. Всяко лицемерие и всяко предателство има своя предел. Вие прекрачихте границата“.

„Още сега можете да отидете в любимото си посолство и да им обясните, че е наложително да върнете мандата неизпълнен. Тук е България и решенията за България съвсем скоро ще бъдат вземани от български политици, в българската столица спрямо българския национален интерес и ние от “Възраждане” сме гарант за това”, допълни Михайлова. 

Председателят на парламента Росен Желязков изрази надежда, че с тази декларация от “Възраждане” не са подстрекавали към нахлуване в Народното събрание. 

Последва декларация от групата на ПП-ДБ. Явор Божанков нарече депутатите от „Възраждане“: “токсичен отпадък” и “проруска партия”: 

„Дребното и грозно заяждане, на пръв поглед, в тази зала е само върхът на айсберга, защото изглежда, че една крайна, популистката проруска партия просто иска да ни закара отново на избори. Въпросът “защо” е с главно “З”. Те и сега, и след избори ще бъдат токсичен отпадък в политическия смисъл. Никой няма и не преговаря с тях. Поздравяваме за това и ГЕРБ, поздравяваме и колегите от нашата група“. 

„Българският национален интерес е в този момент да имаме правителство. Чуждият интерес е да нямаме такова. Българският национален интерес е Путин да бъде спрян до Украйна, за да не дойде войната и при нас, и не подценявайте ролята на България в това. Чуждият интерес е агресорът да дойде тук. И този интерес има своите проводници в тази зала. Кой има интерес България да плаща 1 милиард лева годишно за превалутиране от евро в лева? Кой печели от насаждането на страх и омраза? Какво се случи, когато Хърватия прие еврото? Пети месец инфлацията в тази страна намалява. Кой има интерес от референдум срещу еврозоната срещу НАТО и в крайна сметка иска да ни извади от Европейския съюз. България гарантира своята сигурност, като членува в най-силния военен съюз в света. На територията на НАТО няма война, война не е имало и никога няма да има. Извън НАТО може да видим сцените от Бахмут тук. Национални предатели са тези, които искат такова бъдеще за България. Събитията от последните дни са част от подреден план и когато точно “Възраждане” говорят за външна намеса, знаем си ги. Те говориха за ваксини, излязоха, ваксинирани. Говориха срещу еврото, срещу НПО-тата. Говориха, между другото, за меки китки. Двамата с Цончо и господин Костадинов най-много ни съмняват в това отношение. Сега говорят за национални предатели. Трябва да знаят, че по логиката, която дотук сме видели, националните предатели са точно те”, заяви Божанков. 

Последва спречкване в пленарната зала, в което се стигна до близък физически контакт и това наложи прекъсване на заседанието. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече