Кипър финансира почивки за пенсионери с ниски доходи, включително българи, живеещи там

0

Правителството в Кипър ще финансира безплатни почивки за пенсионери с ниски доходи, постоянно живеещи в Кипър, включително българи. Одобреният от него в петък нов план за субсидирани ваканции започва от 16 юни, обяви социалното министерство.

Новата правителствена лятна програма дава възможност на възрастните хора с ниски доходи да отседнат в планински хотели и курорти в страната за 4 дни /3 нощувки/ при пълен пансион. Престоят им е изцяло заплатен от държавата.

Субсидираните почивки ще продължат 4 месеца – в периода юни – юли и септември – октомври, съобщи социалното министерство.

В програмата могат да се включат пенсионери, които получават помощи по специалния план за подпомагане на възрастните с ниски доходи или минималния гарантиран доход. Офертата важи и за пенсионери, чийто годишен доход е до 15 500 евро /за сам човек/ или до 20 000 евро /за семейство/. 

За изпълнението на плана са предвидени 800 000 евро, с които могат да се покрият почивки за около 5200 души, посочи социалното министерство.

Целта на програмата е „да предостави качествени услуги на пенсионерите с ниски доходи,  които се борят да се справят с трудностите и предизвикателствата на ежедневието и повишените разходи за живот“, подчерта социалният министър Янис Панайоту.

Правителството разглежда осигуреното финансиране и като подпомагане на вътрешния туризъм и специално на планинските курорти, които предлагат значителен брой работни места в райони извън градовете.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече