Изборите в Турция са на финалната права

0

Часове остават до утрешния втори тур на президентските избори в Турция. Оспорваната битка за президентския пост ще се води между сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, кандидат на Републиканския алианс, и Кемал Кълъчдароглу, кандидат на опозиционния Национален алианс, припомня БТА.

Предизборна агитация може да се извършва до 18:00 ч. днес.

Двайсет минути преди края на възможността за агитация двамата кандидати ще могат да се изявят по телевизията, за да направят финално обръщение към избирателите. Всеки от тях ще разполага с по десет минути (според изборното законодателство), за да произнесе последната си предизборна реч. Редът се определя чрез жребий и този път кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу ще започне с изказване от 17:39 до 17:49 ч., а действащият президент Ердоган ще говори от 17:50 до 18:00 ч.

След интензивната кампания преди вота на 14 май, кампаниите на кандидатите за втория тур на президентските на 28 май бяха сравнително спокойни. През изминалите близо две седмици не бяха организирани големи митинги.

Ердоган се съсредоточи главно върху обръщения към народа по различни телевизии. Той даде няколко интервюта за водещи телевизии. В повечето от изказванията си той говори много по-малко за международна политика, като се съсредоточи главно върху проблемите в сферата на вътрешните работи.

Кемал Кълъчдароглу участва в няколко митинга и също даде интервюта за няколко медии. Той призова Ердоган да участват заедно в телевизионен дебат, но предложението му не бе прието. Действащият лидер заяви, че няма какво да обсъжда със своя съперник.

Като цяло през последните дни предизборната кампания в големите градове в страната не е така интензивна както преди първия тур на президентските избори на 14 май, когато се състояха и парламентарни избори.

Интересен факт е, че утрешният втори тур на президентския вот се състои между две важни дати в турската история. На 27 май 1960 г. в страната е извършен първият държавен преврат след провъзгласяването на Република Турция през 1923 г. Той е извършен от група офицери, които не се подчиняват на заповедите на висшето командване и успяват да свалят правителството на Аднан Мендерес.

На 29 май 1453 г.  османският султан Фатих Мехмед II превзема Истанбул, тогава Константинопол. 

Ердоган често изтъква, че има историческата символика, свързана с датите, в президентската надпревара. Освен това тази година в Турция ще бъде отбелязана 100-годишнината от създаването на републиката.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече