ЕК: Постигната е промяна в договора с „Пфайзер“ за ваксините

0

Европейската комисия съобщи, че от името на държавите в ЕС е постигнала споразумение за внасяне на промени в договора с „Пфайзер“ за доставката на ваксини против ковид.

Измененията отчитат подобрената епидемична обстановка, се посочва в съобщение на Комисията.

Предвижда се намаляване на количеството дози, купени от държавите по силата на договора. Предвижда се след плащане на такса, първоначално договорените дози да бъдат превърнати в „незадължителни поръчки“.

Удължава се срокът, в който държавите ще могат да получават доставки на ваксините – до четири години отсега нататък. 

Изменението беше постигнато след преговори между разработчиците на ваксини, държавите в ЕС и Комисията, се отбелязва в съобщението. Допълва се, че по-рано бяха въведени изменения в договора за разсрочване на доставките и беше създадено централно хранилище за ваксините.

Според Еврокомисията държавите в ЕС трябва да поддържат стратегически запаси от ваксините, от които се нуждаят, за да защитят уязвимите хора и да се справят при неблагоприятно развитие на вируса на ковид.

По-рано този месец Световната здравна организация отмени извънредното положение, въведено с появата на болестта, и обявяването на пандемия преди три години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече