Иван Гешев пред Правната комисия: Не ме е страх, няма да позволя да бъда плашен

0

Българската прокуратура е единна и ще продължи да работи по същия начин, въпреки политическия натиск и в интерес на народа и хората. Не ме е страх. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в началото на заседанието на Правната комисия на Народното събрание.

Той се обърна към народните представители с думите: „Добре дошли в 96-та година!“, а след това направи обръщение към тях, в което посочи, че войната срещу съдебната власт и съзнателното рушене на институциите се прави в интерес на организираната престъпност, мафията и олигархията:

„И аз като главен прокурор ще довърша мандата си и ще свърша това, за което кандидатствах на поста. А това е –  всички, които са извършили престъпления, да влязат в затвора след осъдителни присъди –  влезли в сила, от българския съд. Следващото, което ще кажа – че не ме е страх и няма да позволя да бъда плашен. И не я е страх магистратската общност, вярвайте ми“. 

Гешев се обяви и срещу обсъжданите законодателни промени:

„И последното, което ще кажа преди да си тръгна – че няма да участвам в нещо, което предварително вероятно е решено, и което обслужва, може би, това, което определих като политическа мафия и което българските граждани определят като политическа мафия, политически боклук, олигархия и организирана престъпност. И няма да позволя и да участвам в, може би, превръщането на правовата държава в дрипа и пипането на Конституцията с мазни пръсти. Бог да пази България“., обърна се емоционално към депутатите Иван Гешев.

След тези думи той си тръгна, а депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на правосъдието Надежда Йорданова се обърна към председателя на Правната комисия Стою Стоев да не се допуска политически изказвания и обиди към народните представители.

„Следва да напомним на главния прокурор, че в случай, когато той счита, че има мафия, той разполага с всички правомощия по НПК да образува досъдебни производства, да разследва и да повдига обвинения“, каза Йорданова. 

В дневния ред на Правната комисия са включени промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се създава механизъм за разследване на главния прокурор и се намалява кворума в пленума на ВСС, нужен за освобождаването на обвинител номер 1.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече