Росен Желязков води делегация при папата

0

Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, заминава на двудневно официално посещение в Рим по случай честванията за 24 май.

Днес парламентаристите ще поднесат венец на бюст-паметника на Капитан Петко войвода, а в сряда председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него делегация ще бъдат приети във Ватикана от папа Франциск. По време на визитата е предвидена и среща на Желязков с Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство Кардинал Пиетро Паролин.

В състава на парламентарната делегация са заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, председателят на ПГ „ГЕРБ-СДС“ Десислава Атанасова, съпредседателят на ПГ „Продължаваме Промяната и Демократична България“ Атанас Атанасов, народният представител от ПГ „БСП за България“ Ирена Анастасова и председателят на ПГ „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. В нея са включени представители на президентството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.

На 24 май, когато страната ни чества Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, официалната българска делегация ще се поклони пред гроба на Св. Константин – Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“, където ще бъде отслужена тържествена православна литургия, водена от Негово Високопреосвещенство Западно- и средноевропейски митрополит Антоний.

Утре е предвидена среща на председателя на Народното събрание Росен Желязков с председателя на Камарата на депутатите Лоренцо Фонтана в италианския парламент.

Българската парламентарна делегация ще посети базиликата „Санта Мария Маджоре“, в която славянските книги са получили официално признание от папа Адриан II и базиликата „Санта Праскеде“ – в манастира на която са пребивавали Св.св. Кирил и Методий по време на престоя им в Рим през 9 век. Венци и цветя ще бъдат поднесени на паметника на Иван Вазов.

На 24 май ще се проведе и традиционният официален прием в българското посолство в Рим по случай празника на духовността.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече