Великобритания върна на Албания 1000 затворници, изплати им и заплати

0

Повече от 1000 души са върнати в Албания, след като британското правителството подписа споразумение с Тирана през декември миналата година. Някои от тях са били освободени преди да излежат минималната си присъда и им е била изплатена сумата от 1500 британски лири при съгласие да се върнат доброволно в страната си. Около половината от тях са били върнати доброволно, а останалите са депортирани като нарушители, съобщава радио ЕлБиСи (LBC).

Някои от депортираните казаха пред Би Би Си, че са били пуснати от британски затвори и са им били предложени пари, за да се съгласят да бъдат върнати обратно. Тези суми се предлагат, ако затворниците се съгласят да се откажат от правото си да обжалват депортирането и да сътрудничат на властите. 

Един от затворниците, използващ името „Марк“, поясни, че е бил върнат обратно в Албания, след като е получил шест години затвор за престъпления с наркотици. “Това беше моят избор да се върна, каза той. Никой не ме е принуждавал”.

Албанецът е бил депортиран по схемата за предсрочно освобождаване, която се използва за затворници от всякаква националност и не изисква съгласието на затворника. Министерството на вътрешните работи заяви, че няма да публикува точната бройка на албанци, които са получили пари, за да съдействат за тяхното депортиране. 

“Правителствата на Обединеното кралство и Албания работят заедно, като се възползват от всяка възможност, за да пресекат работата на контрабандистите и да ускорят отстраняването на албанци, които пребивават незаконно в Обединеното кралство“, каза говорител на министерството.

Сътрудничеството между Обединеното кралство и Албания доведе до затягане на контрола по албанските граници. Въпреки че се наблюдава рязък спад на албанците, пристигащи с малки лодки, истинският тест за това доколко споразумението работи, ще се види през лятото, когато времето стане по-добро за пресичане на Ламанша, коментират наблюдателите.

Междувременно британският премиер Риши Сунак постигна споразумение за укрепване на сътрудничеството с Европейския съюз по въпросите на миграцията. Британските агенции ще работят заедно с европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс (Frontex) по тези въпроси, включително преминаването на малки лодки през Ламанша.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече