Прокуратурата в Испания иска затвор за бизнесмени заради скъпи маски

0

Антикорупционната прокуратура на Испания поиска 15 години затвор за Алберто Лусеньо и девет за Луис Медина. Двамата бизнесмени са разследвани за продажба на маски, ръкавици и Covid тестове на прекалено високи цени по време на пандемията. Медина е добре познат в светските среди заради аристократичния си произход – неговият брат е настоящия херцог на Ферия, след смъртта на баща им.

Случаят нашумя покрай кмета на Мадрид, с чийто братовчед се свързват двамата бизнесмени, за да получат обществената поръчка на градския съвет за доставка на санитарните материали в разгара на първата вълна на пандемията от Covid-19 през март 2020 година. Те се представят за „изключителен агент“ на малайзийска компания, която доставя материалите, които са продадени на градската управа на Мадрид за 11,9 милиона евро.

По-късно в хода на разследването става ясно, че от тях над 6 милиона евро е била комисионната на двамата бизнесмени.

Въпреки високата цена те са убедили купувача, че действат единствено по „алтруистични причини, без да получат никаква печалба от операцията“.

Самият Лусеньо е измамил и партньора си Медина, прибирайки три пъти по-голяма комисионна и криейки реалния ѝ размер.

След това влага парите в 12 луксозни автомобили сред които порше, няколко мерцедеса, ламборджини, „Астън Мартин“, ауди, „Рейндж Ровър“, „Маккларън“, имот за 1,2 милиона евро, три ролекса и скъпи пътешествия, а Медина си взима ветроходна яхта.

Сега прокуратурата иска глоба от 5,6 милиона евро за първия и 450 000 за втория. Освен това трябва да покрият и всички разходи за погребения по времето на пандемията на общинските власти в Мадрид и да платят таксите по делото срещу тях.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече