Мария Габриел продължава с усилията си да състави правителство с първия мандат

0

Номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел продължава с усилията си да състави правителство с първия мандат. Тя увери вчера журналистите, че ще върне на президента в понеделник изпълнен мандата и подчерта, че преговорите преминават към уточняване структурата и имената в експертно правителство.

„Ще изпълня мандата и ще се върна при президента. Оставам отворена за разговори с всички, но вече преминаваме към следващия етап – подкрепа за правителство с първия мандат с ясни теми и приоритети; експертно правителство за една година. Вече ще си говорим за имена и състав на Министерски съвет.“

От втората парламентарна сила – „Продължаваме промяната-Демократична България“,  също заявиха, че насочват усилията си към реализация на втория мандат и свое правителство. Съпредседателят на коалицията Кирил Петков:

„Започваме да работим по втория мандат, който виждаме като единствената алтернатива пред България да не ходи на шести избори“.

Според другия съпредседател Христо Иванов от ДБ с евентуалния втори мандат ще бъде предложена формула, която би довела до реални резултати.

„Въпросът е кой може да предложи формула, фокусирана върху истинските решения. Ще се опитаме да го направим това във втория мандат и се надяваме на отговорно решение.“

Мария Габриел обаче коментира, че не вижда политическа логика за подкрепа на втория мандат, ако не успее първият. На въпрос на „Хоризонт“ дали би се съгласила да бъде кандидат за премиер с втория мандат на ПП-ДБ, Габриел отговори:

„Аз заставам пред вас с името си и с репутацията си. Мисля, че когато искам отново да застана пред вас, казвайки ви, че ще остана последователна, и сами ще се сетите какъв е моят отговор“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече