Скопие обясни защо Андрей Ковачев не е допуснат да влезе в РСМ

0

В групата, която е пътувала към българското военно гробище край Ново село на 6 май и на която „поради неизпълнение на условията за влизане в Република Северна Македония, съгласно Закона за чужденците, е забранено влизането” в Република Северна Македония, е имало лица, за които МВР в Северна Македония знае, че представляват риск за общественото спокойствие и сигурност. Евродепутатът Андрей Ковачев не е сред тях, но компетентните служби са взели такова решение заради групата, с която е пътувал, съобщават от Министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Всеки евродепутат, който уважава достойнството на държавата и нейните граждани, е добре дошъл в Северна Македония, пише в съобщението, в което се уточнява, че за правителството на Република Северна Македония членството в ЕС е приоритетен въпрос и за целта всички правителствени и административни ресурси са насочени за успешното приключване на процеса на скрининг и отварянето на първия клъстер.

„В същото време се работи по конституционните промени, които навлизат в ключова фаза, където в кратки срокове работната група трябва да излезе с предложение за промени. Чувствителността на този процес не оставя място за поемане на най-малкия риск, който би повлиял негативно на успешното прилагане на промените”, пише  съобщението.

Факсимиле от отказа на македонските власти да допуснат в Северна Македония Андрей Ковачев

На 6 май пет български граждани, сред които Андрей Ковачев и Милен Врабевски, бяха спрени на ГКПП Ново село, пътувайки към българските военни гробища край Ново село, за отбелязване на Деня на храбростта и българската армия.

Случилото се предизвика реакции както от страна на България, така и в Европейската народна партия и Европейския парламент. „Осъждаме отказа за влизане на евродепутата Андрей Ковачев в Северна Македония на 6 май. Призоваваме правителството на Северна Македония спешно да изясни ситуацията. Отказът за влизане на член на Европейския парламент е много сериозно действие“, заяви Вархеи в Туитър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече