Американското издание The New Yorker създаде документален филм за българските кукери

0

Американското издание The New Yorker създаде документален филм за българските кукери. Лентата е на режисьора Килиан Ласаблиер и е озаглавена „Kukeri: Dancing Evil Spirits Away“.

Кадрите са заснети в Драгичево, Банско, Разлог, Банище, Варвара и Калугерово и са представени кукерските традиции от тези населени места.

Килиан Ласаблиер е планирал проекта няколко месеца, но същинското заснемане на филма трае само 5 дни. Режисьорът посещава различни български села, като провежда редица интервюта.

Филмът е с времетраене почти 10 минути.

Зад създаването на „Kukeri: Dancing Evil Spirits Away“ стоят българската продуцентска компания Bazuka Productions и френската Hiersoir.

Еди Шварц е част от екипа. Пред Радио София той обясни, че интересът на Килиан Ласаблиер тръгва от кукерска фотосесия, която е разгледал.

„Филмът е документален, но е един малко по-абстрактен подход, с инкорпорирана хореография, базирана на традиционните движения и танци, които кукерите имат в различните райони, спрямо костюмите, които ползват. С нас беше хореографът Коста Каракашян, който работеше заедно с кукерите. Имаше и професионален танцьор – Юлиан Йорданов, с който, заедно с Коста, направихме студийни кадри, в които движенията бяха премислени и модифицирани, базирани на оригиналните, те направиха нещо по-абстрактно“, каза Еди Шварц.

Той добави, че до момента всички отзиви за филма за изключително позитивни, като той вече гледан от почти 50 000 души.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече