Андрей Ковачев, Милен Врабевски и още трима души не са били пуснати на територията на РСМ

0

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев, председателят на Фондация „Българска памет“ Милен Врабевски и още трима души не са били пуснати на територията на Република Северна Македония.

Те е трябвало да участват в заупокойна литургия в памет на загиналите в битките за национално обединение български воини в Ново село.

За „Хоризонт“ Евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев каза, че са получили лист, който обяснява наличието на постановление, заради което не могат да влязат в Република Северна Македония.

„От над 10 години отивам винаги на Гергьовден да отдадем почит на загиналите за отечеството на военното гробище в Ново село в Македония до Струмица и тази година ни се случи нещо, което е изключително неприятно, изключително изненадващо. Аз, д-р Милен Врабевски, който организира това събитие от Фондация „Българска памет“, и още трима души не бяхме допуснати без да ни бъде обяснено защо. Бяха ни връчени постановления, които казват, че не сме допускани на територията на РСМ. За мен няма никакво логично обяснение, ако РСМ иска да продължи бързо със своята европейска интеграция. Информирал съм нашия докладчик за РСМ, комисаря по разширяването Оливер Вархеи и самия министър на външните работи на Македония Буяр Османи, който в момента е в Ню Йорк. Очаквам обяснение какъв е проблемът и защо се случва това“,  каза пред „Хоризонт“ евродепутатът Андрей Ковачев.

От Фондация „Българска памет“ не пожелаха да коментират случая. Но посочиха, че събитието все пак се е състояло, без по-натанъшни проблеми от македонските власти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече