Оправдаха командоса, убил полицай заради дознателката Люба

0

Нов състав на Военно-апелативния съд оправда 38-годишния бивш младши сержант от бригада „Специални сили“ в Пловдив Ангел Желязков, който преди 5 години намушка с нож и причини смъртта на 45-годишния полицай Добромир Лазаров.

Това е трето разглеждане на делото от апелативните магистрати под пагон, след като през юни 2020 г. друг състав на съда призна за невинен командоса и отмени изцяло ефективната му присъда, наложена от Военния съд в Пловдив. Така делото стигна до Върховния касационен съд, който през декември 2020 г. върна делото за ново разглеждане от друг състав на Военно-апелативния съд в София.

През октомври 2021 г. друг състав на Военно-апелативния съд реши, че Ангел Желязков е бил нападнат и е намушкал Лазаров при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Апелативните съдии отчетоха, че подсъдимият е съдействал на разследването, съжалява за стореното и непосредствено след инцидента е опитал да помогне на Лазаров, като притискал раната му до идването на лекарите и след това помогнал за качването му в линейката. Затова той беше осъден условно на година и половина затвор с 3-годишен изпитателен срок.

В края на миналата година обаче ВКС отново отмени присъдата и върна делото.

Ангел Желязков е подсъдим за това, че на 21 май 2018 г. около 1 часа в Пловдив чрез нанасяне на един удар с нож в областта на сърцето, умишлено е умъртвил служителя на МВР Добромир Лазаров от Сопот, като убийството е извършено по особено мъчителен за убития начин.

Причината за скандала с трагичен край между двамата мъже е жената, с която Ангел живеел – 32-годишната тогава дознателка от полицията в Карлово Люба Алексова. Докато военният бил на мисии в чужбина, дознателката се сближила с полицая от Сопот. Във фаталната вечер Алексова и Желязков се прибирали към жилището в пловдивския кв. „Кючюк Париж“. Пред блока обаче пристигнал и Добромир, който настоял с Ангел да се разберат „по мъжки“. Избухнал скандал, при който военният командос извадил нож и го забил в гърдите на съперника си. Пострадалият е закаран с линейка жив в УМБАЛ „Св. Георги“, но по-късно е починал.

Мотивите към новата – трета поред – присъда на втората инстанция още не са публикувани, но очевидно този състав приема не само, че Желязков е действал при неизбежна отбрана, а не е превишил и пределите ѝ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече