България и още 4 страни се споразумяха с ЕК за украинските храни

0

Европейската комисия постигна принципно споразумение с България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия по отношение на вноса на украински храни, след като бяха наложени временни забрани за хранителни продукти от Украйна на фона на протести на фермери, в петък вечер. Засегнатите ще получат подкрепа в размер на 100 милиона евро. Засега не е ясно как парите ще бъдат разпределени между 5-те страни.

“Действахме, за да отвърнем на опасенията, както на фермерите в съседните държави от ЕС, така и на Украйна“, заяви в Туитър еврокомисарят по търговията и земеделието Валдис Домбровскис.

Това става, след като днес по обед постоянните представители на страните членки от ЕС постигнаха съгласие за удължаване на безмитния внос от Украйна с още една година. Настоящият регламент изтича на 5-ти юни. Вчера комисията по външна търговия на Европейския парламент също даде зелена светлина за удължаването на безмитния внос от Украйна, припомня БНР.

В събота украинското Външно министерство връчи протестна нота в посолството на Полша и представителството на ЕС в Украйна заради блокирани импорт на украинска агропродукция. 

Според говорителя на ведомството Олег Николенко, тези ограничения не съответстват на Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, както и на принципите на единния пазар на ЕС, съобщи УНИАН.

„Има пълна законова основа за незабавно подновяване на износа на украински селскостопански стоки за Полша, Румъния, Унгария, Словакия и България, както и за продължаване на износа към други страни членки на ЕС, който беше нарушен“, се допълва в текста. Същевременно украинският финансов министър Сергий Марченко приветства днес сделката, постигната с няколко страни от Източна Европа за уреждане на спора относно вноса на украинско зърно, предаде ДПА, цитирана от БТА.  Блокирането на украинския внос би било не само нещо, което вреди на Украйна, но то може да причини и огромни страдания на Близкия изток и на Африка, заяви министърът, който е на среща на финансовите министри на страните членки от ЕС в Стокхолм. 


Ключовите елементи от сделката, както са договорено и с Украйна, са следните:

 – Оттегляне на едностранните мерки за забрана на вноса от страна на Полша, Словакия, България, Унгария и Румъния.

 – Мерки за защита за 4 продукта: пшеница, царевица, рапица, слънчогледово семе.

 – Пакет подкрепа в размер на 100 милиона евро за засегнатите фермери в 5-те държави-членки.

–  Проучвания за защита и на други продукти, сред които слънчогледово масло.

 – Работа за осигуряване на износ към други страни чрез т.нар “солидарни пътеки“.

Нахлуването на Русия в Украйна ограничи традиционния канал за износ на украинско зърно през Черно море, което наложи износ по суша през съседните на Украйна държави, припомня БГНЕС.

Държавите членки се споразумяха да разрешат вноса на определени продукти от Украйна без количествени ограничения и без митнически и официални проверки. Но земеделските стопани в съседните на Украйна Унгария, Полша и Словакия протестираха след спада на цените, което доведе до редица ограничения и забрани за износ на храни от Украйна в отговор.

Веднага след обявяването на полската забрана украинските производители на слънчогледово олио спряха да купуват семена поради липса на гаранция, че ще могат да изнасят продукцията си за ЕС.

Напрежението между Киев и европейските му съседи възникна в момент, когато се очертава несигурност по отношение на насроченото за 18 май подновяване на споразумението, гарантиращо функционирането на Черноморския коридор за зърно. 

„Приветствам постигнатото споразумение за транзита на 4 вида украинско зърно и семена. Това е сделка, която запазва, както износния капацитет на Украйна, така че да продължи да изхранва света, така и поминъка на нашите фермери“, написа в Туитър председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече