Главният архитект на Варна изхвърча

0

Главният архитект на Варна Виктор Бузев е отстранен от длъжност, съобщиха от пресслужбата на община Варна.

На 19 април кметът на Варна поиска от главния архитект на общината да депозира оставката си до края на деня. Тъй като оставката не бе подадена в указания срок, е образувано дисциплинарно производство и Бузев е отстранен от длъжност.

“Оставката на главния архитект, която поисках вчера, заради създадени порочни практики, очаквано изнерви мнозина. Защо ли?”, написа той. И попита защо не са премахнати незаконните бараки в курорта Златни пясъци и защо са заграбени 2 дка поляни в Морската градина, както и каква е ролята на Бузев в това.

Оставката на главния архитект беше поискана заради опити за незаконосъобразни действия, които водят до обосновани предположения за зависимости, уточняват от администрацията. Примерите, които те посочват за това са опитите на главния архитект в разрез с вътрешните правила, становищата на юристите и публично обявената в медиите позиция на кмета Иван Портних, да подпише разрешенията за поставяне на стотици незаконни бараки в курорта Златни пясъци.

Други мотиви са липсата на цялостна визия за развитието на града, пасивност по отношение на ключови теми като опазване на паметници на културата, презастрояване в отделни зони, липса на организация при функционирането на Експертния съвет по устройство на територията, за което алармират и браншовите организации, двойни стандарти в работата на ЕСУТ, пасивност по отношение на ключови проекти като Дупката, превръщането на къщата на Антон Новак в музей и други. Без да има право главният архитект е подписал разрешителното за поставяне на незаконните преместваеми обекти към ресторант Хоризонт в сърцето на Морската градина.

Кметът е научил от медиите и за разрешителното за строеж на мястото на баня Гъбата, допълват от пресслужбата на общината.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече