Около 300 души са загинали при сблъсъците в Судан

0

Сраженията в Судан между двамата съперничещи си генерали продължават с пълна сила, предаде АФП.

В столицата се чуват експлозии и стрелба, като няма признаци на затишие преди празненствата по случай края на Рамазана.

Близо 300 души бяха убити, откакто в събота избухнаха сраженията между силите, верни на началника на редовната суданска армия Абдел Фатах ал-Бурхан, и Мохамед Хамдан Дагло, който командва паравоенните сили (RSF).

Някои от най-ожесточените сражения се водят в столицата Хартум – град с пет милиона жители, повечето от които са затворени в домовете си без електричество, храна и вода.

„Днес се събудихме около 4:30 ч. сутринта от рева на изтребители и въздушни удари“, казва Назек Абдала, 38-годишен жител на южен Хартум. „Заключихме вратите и прозорците си с надеждата, че в сградата ни няма да попаднат случайни куршуми.“

Насилието продължава вече шести ден, след като поредното договорено примирие се разпадна.

В града се виждат колони от гъст черен дим, издигащи се от сградите около международното летище в Хартум и щаба на армията в столицата.

По-рано RSF, както и армията, заявиха, че силите от двете страни „ще се ангажират изцяло с пълно прекратяване на огъня“ за 24 часа.

Стрелбата в Хартум обаче не е спряла от определения час през нощта, тъй като за втори път в рамките на толкова много дни е нарушено поредното прекратяване на огъня само няколко минути след предполагаемото му начало. Сраженията са нанесли щети на жилищни и търговски сгради, а цивилните, които се крият в домовете си, стават все по-отчаяни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече