Българският туризъм отчита ръст от 9 % над най-силната ни година

0

Българският туризъм отчита ръст от 9 % над най-силната ни година, която беше 2019-а. Това съобщи във Велико Търново заместник-министърът на туризма професор Мариела Модева, където откри международното туристическо изложение „Културен туризъм“.

Министерството на туризма е започнало масирана рекламна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм, а с реклама в над 40 медии в чужбина популяризира България като туристическа дестинация, заяви заместник-министър Мариела Модева и поясни за финансовото изражение на 9-е процента ръст на туризма у нас:

Професор Мариела Модева

„Над 600 милиона приходи има във връзка с туризма само в последните месеци. Тенденцията е много положителна – имаме удължаване на зимния сезон и много добри тенденции за резервациите на летния сезон“. 

Активно се работи на германския и на полския пазар. 

Към 20 % от туристите се ориентират към културен туризъм, посочи още проф. Модева и не потвърди изнесените преди няколко дена данни отИнститута за анализи и оценки в туризма, че годишно България губи по около 1,5 милиарда евро приходи от културен туризъм, защото държавата не управлява своята културно-историческа собственост и коментира: 

„Има проблем с управлението, стопанисването и социализацията на културни ценности. Ние имаме над 30 резервата, които са с най-висока на защита, имаме археологическо наследство и в същото време даже паметниците на ЮНЕСКО имат проблеми“. 

Над 50 общини, посолства и туристически организации се представят във Велико Търново в 18-ото издание на международното изложение „Културен туризъм“, където в дискусии до края на седмицата ще бъдат коментирани проблемите и възможните решения в туризма.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече