ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са постигнали договореност Росен Желязков да бъде председател на 49 НС

0

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са постигнали договореност Росен Желязков да бъде председател на 49-ото Народно събрание. Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти в парламента.

Атанасова уточни, преговарящите са се съгласили председателят на Народното събрание да се сменя на ротационен принцип, но само ако парламентът работи повече от 3 месеца.

ПП-ДБ ще посочат кой да заеме мястото на председател на Парламентарната комисия по правни въпроси, уточни тя.

От страна на ПП-ДБ Николай Денков потвърди, че е постигнато съгласие и че преговарящите са се разбрали за законодателната програма на парламента, която ще бъде предложена и на останалите парламентарни групи. Той посочи, че един от първите закони, които ще бъдат гледани, е законопроектът за противодействие на домашното насилие.Що се отнася до разговорите за правителство, Денков каза, че те трябва да се водят на лидерско ниво. Той добави, че позицията на ПП-ДБ, че няма да подкрепи правителство с първия мандат остава и засега няма промяна по тази тема.

Десислава Атанасова отбеляза, че трябва да бъдат приети законопроектите, които са изискване по линия на ПВУ, така че средствата да са на разположение и на общините, и на бизнеса. „Затова правим това усилие и дотук поне то е увенчано с успех“, смята Атанасова и подчерта, че всяко НС има една-единствена цел – да излъчи редовно правителство и от ГЕРБ са убедени, че такова трябва да има.

Според нея диалогът е изключително необходим.

„Струва ми се, че преди 2 месеца и преди 2 години никой не си представяше, че ще успеем в името на една обща цел да седнем на една маса“, каза още тя и добави, че от ГЕРБ-СДС ще положат всички усилия да съставят кабинет с първия мандат.

„Предстоят лидерските разговори, естествено“, каза още Атанасова и уточни, че това са по-важните разговори, които предстои да се случат през следващите дни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече