Българският алпинист Господин Динев атакува връх Анапурна на 64 години

0

Очаква се в близките часове българският алпинист Господин Динев да атакува връх Анапурна в Хималаите. Високият 8091 м връх е десетият по висоична в света и е сочен за най-смъртоносния осемхилядник. Въпреки това всяка пролет десетки хора от цял свят се стичат там с желанието да го изкачат. 

64-годишният сливенския алпинист е бил в националния отбор на България по алпинизъм през осемдесетте години на миналия век. Тогава, по време на опит да изкачи Aнапурна, губи своя приятел Милен Метков и сега се завръща, за да сбъдне общата им мечта обилни снегове обаче тази пролет отложиха атаката на част от хората, които тръгнаха към върха. Това принуди българина да се върне в лагер 3 на 6300 метра височина, за да изчака подходящ момент. Трябва да се има предвид, че той се изкачва без помощта на изкуствен кислород, което го забавя допълнително.

Тази сутрин в дълбоки снегове и при силни ветрове на върха се качиха 12 души, от които 6 шерпи. Един от изкачилите е лекар-кардиолог от Северна Македония. Сашко Кедев се изкачва с кислороден апарат и това е шестият му 8-хилядник. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече