Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим

0

Благодатният огън слезе в катедралата на Божи гроб в Йерусалим броени минути преди 15 часа българско време, в навечерието на Великден. Точно преди събитието Ерусалимският патриарх Теофил III обиколи три пъти параклиса заедно с монаси от Светата общност на Светия гроб на фона на пасхални песнопения. На последвалата молитва той бе придружен от представители на Арменската апостолическа църква. 

Повече от 2 хиляди вярващи от различни страни присъстваха на церемонията в храма „Възкресение Христово“, която премина при повишени мерки за сигурност в Стария град. 

Около 15 представители на различни православни страни и общности по света бяха в катедралата. В специални, защитени съдове, подобни на фенери, те отнесоха Благодатния огън към своите държави. Поне двойно повече скаутски отряди на християнските православни общини в Израел и съседни страни също имаха задачата да отнесат огъня до църквите, където се чете вечерня, в края на която на миряните също ще могат да запалят свещите си и да ги отнесат вкъщи.

В първите минути след запалването огънят има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. 

Поради мерки за сигурност тази година в катедралата на Божи гроб поклонниците бяха около 1/4 от обичайните. Според инженери, там най-безопасно могат да присъстват 2 400 души. Катедралата няма авариен изход, а портата към нея е само една. Беше позволено на още 1500 поклонници да влязат в двора или да се качат на покрива, откъдето може да се наблюдава непосредствено церемонията. 

Гръцката патриаршия заяви, че церемонията се е провеждала непрекъснато поне от 328 г. сл. н. е. и че „Църквата винаги се е справяла безпроблемно с пет пъти повече поклонници от одобрените от полицията“. Президентът на „Националната християнска коалиция в Светите земи“ и член на Фатах Димитрий Делиани заяви, че „единственият проблем за безопасността е насилието на полицаите на контролно-пропускателните пунктове около църквата“. 

Наред с хоругвите, много от поклонниците, които не успяха да попаднат в катедралата, носеха протестни плакати. Според говорителя на полицията полковник Михаил Зилберман след двата атентата в навечерието на празниците на трите религии и поне 10 предотвратени актове на тероризъм, мерките за сигурност са били неизбежни“.

Въпреки недоволството, снимки от камерите на катедралата показват, че е била пълна до краен предел. Всяка година има десетки хиляди души, които не успяват да влязат и да видят чудото с очите си и са недоволни.

Българската църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан, е планирано първа вземе Благодатния огън тази година.  Очаква се духовниците да пристигнат на летище София между 19.00 и 20.00 часа.  Десетки свещеници ще чакат да вземат огъня още на летището и да го занесат в епархиите си. 

В Пловдив огънят ще бъде посрещнат от Пловдивския митрополит Николай, който ще оглави службата за Възкресение в катедралния храм „Успение Богородично“. 

В Смолян божествената частица ще бъде донесена от епископ Висарион от Пловдивската митрополия в храм „Свети Висарион Смоленски“, а свещениците от духовна околия ще го занесат в храмовете, в които служат.

Петър от централния храм „Свети Георги Победоносец“ ще донесе Благодатния огън в Кърджали, откъдето ще се разнесе и по другите църкви в областта.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на синодалната палата в София. Към 23:40 ч фенерът ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, където архиерейските ритуали ще бъдат отслужени в присъствието на Патриарх Неофит, а на празничното богослужение ще присъстват служебният премиер Гълъб Донев и президентът Румен Радев. Програма „Хоризонт“ ще предава пряко службата от храма.

За да се осигури безопасността на гражданите по време на Великденската Света литургия довечера при храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София, там ще бъдат медицински автомобил на пожарната и още един пожарен автомобил. Главен инспектор Емил Николов от пожарната призова хората да внимават при паленето на свещи, както и да не подпалят косите на стоящи около тях жени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече