183 ученици от Украйна в български училища получават допълнителни онлайн уроци

0

183 ученици от Украйна, записани в български училища, получават допълнителни онлайн уроци по предмети като български език и литература, български език като чужд и математика, а част от тях вече са взели сертификати след успешно преминато обучение, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Оттам допълват, че някои от учениците се включват и в занимания по интереси като шах и танци .

Допълнителните онлайн уроци са по проекта „Равен достъп до училищното образование в условията на кризи“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Най-много украински ученици, включени в допълнителни обучения, има в три училища – СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна, ОУ „Пейо Яворов“ в Бургас и СУ „Неофит Рилски“ в Банско. 

В училищата във Варна и Бургас включените в допълнителни обучения ученици са по 19, по 8 са издадените в двете учебни заведения сертификати.  

В Банско в допълнителни онлайн уроци участват 18 украински деца.  

В подкрепа на приобщаването на децата от Украйна Министерството на образованието и науката разработи и учебно помагало за изучаване на български език като чужд. То е предназначено за ученици от първи до четвърти клас, търсещи или получили закрила в страната ни и мигранти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече