Слави Василев: Изборът между Борисов и Петков е трагичен

0

„60% от хората продължават да не гласуват. Това не е радостно. Обаче е показателно, че по-голямата част от българите разбират колко отегчителен е политическият процес в България. Хората не гласуват заради оскъдното меню, празните приказки на партиите и абсолютната безизходица. От една страна Бойко Борисов, от друга – ПП, както и техните сателити, карат хората да не желаят да участват в този политически процес“. Това заяви пред БНР политологът Слави Василев.

И допълни, че това може да отрезви политиците и те да започнат да се държат по-сериозно, като осъзнаят тежката отговорност, която имат – да извадят България от незавидното положение, в което се намира.

„Доверието в политическата система е сривано с години. Хората не искат да участват в политическия процес, защото всичко е схема. Властта работи, за да може политиците да се настанят удобно в креслата в Министерски съвет и в парламента и да работят за собствените си интереси. Това хората го виждат“.

„Парламентарната форма на управление, която се основава на консенсус, на диалог и на разбирателство, в условията на българската политика тя не може да работи. Политическата класа трябва да влезе в по-сериозен дебат и да види, че парламентът има своята роля и място в подредбата на българските институции, но тя не е, за да създава едно монолитно мнозинство, което да излъчва Министерския съвет. Ако не се навлезе в този дебат, ще вървим от избори в избори, ще произвеждаме неустойчиви коалиции, а хората ще ходят все по-малко да гласуват. Партии като „Възраждане“ със сравнително елементарни слогани ще успяват да печелят все повече и повече кредит на доверие, защото политическият процес в България е фалирал“.

По думите му изборът между Бойко Борисов и Кирил Петков е трагичен, но е факт, че между кюлчетата с пачките и некомпетентността – хората са избрали Борисов.

„Мнозинството от тези, които са отишли да гласуват, имат трезва оценка. Некомпетентността на Кирил Петков беше покъртителна“.

В предаването „12+3“ Слави Василев коментира, че Борисов осъзнава, че има проблем в политическата класа, тъй като – „да произведем пет избора за две години и да няма адекватен политически хоризонт пред партиите е диагноза за политическата система. Затова не изключи да предстоят всякакви варианти за коалиране, за да се състави правителство, които едва ли ще бъдат устойчиви.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече