Синът на руски губернатор избяга преди да влезе в затвор в САЩ

0

Артьом Ус, който през миналата година беше задържан в Италия и италиански съд постанови, че трябва да бъде екстрадиран в САЩ, за да отговаря за нарушение на американските санкции срещу Русия и за незаконно придобиване на американски военни технологии, успешно успя да избяга от домашен арест в Италия и да се добере до Русия.

Ус е син на губернатора на Красноярск Александър Ус. Заедно с още четирима руснаци – Юрий Орехов, Светлана Кузургашева, Тимофей Телегин и Сергей Туляков, той беше арестуван по искане на САЩ. Конкретната причина – продажба на суров петрол от Венецуела на Китай и Русия в нарушение на санкции на САЩ. Заради това, както и заради опит да бъдат купени американски военни технологии, Ус е заплашен от 30 години затвор в САЩ.

Съд в Милано одобри екстрацията на Ус, но преди тя да се случи, той успя да избяга. В операцията по бягството са участвали 6-7 души, твърдят италиански медии, като новината за бягството стана ясна на 23 март. А контролираната от Кремъл руска държавна медия РИА сега съобщава, че Ус е потвърдил, че е в Русия. „Вече съм в Русия – по време на тези драматични дни имах силни хора до себе си“, казва Ус.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече