Лишените от свобода рекордно активни: Над 90% от затворниците гласуваха

0

Рекордна избирателна активност в местата за лишаване от свобода. Над 90% от затворниците са гласували, съобщи за БТА заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.

Към 30 март общо 1315 души в затворите и арестите в страната имат право на глас, по данни на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН). Това са обвиняемите и подсъдимите, които нямат влязла в сила присъда към датата на провеждането на изборите за народни представители.

В затворите и арестите има общо 25 изборни секции.

90 процента е избирателната активност в бургаския затвор, съобщи директорът Янчо Желев. Право на глас зад решетките в момента имат около 100 души. Това са задържани под стража и обвиняеми, които са без влезли в сила присъда. Останалите нямат право по закон да гласуват.

В затвора вотът се упражнява само с хартиени бюлетини заради броя на гласоподавателите. Седем са отказали с декларация да упражнят изборните си права.

В 20 часа ще затвори секцията зад решките и макар да са приключили значително по-рано, ще се чака до последния момент, тъй като е възможно да бъде конвоиран нов задържан.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече