Повдигнато е обвинение срещу мъжа, който се е грижил за кучетата, убили жената в Долна Оряховица

0

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение срещу мъжа, който е трябвало да се грижи за кучетата, които вчера нападнаха и убиха 40-годишна жена в Долна Оряховица. Прокуратурата започва проверка на кметовете на Долна Оряховица и община Горна Оряховица, на ветеринарните служби и на Агенцията за безопасност на храните взели ли са нужните мерки за контрол върху отглеждането на кучетата.

Смъртта на 40-годишната санитарка от горнооряховската болница е причинена от остра кръвозагуба след нападението на кучетата в покрайнините на Долна Оряховица, съобщи наблюдаващият прокурор Даниела Харитонова: 

„Това обстоятелство наложи промяна на първоначалната насока на разследването от умишлено убийство към преквалифициране на деянието по член 325 В от НК, който предвижда наказание за всяко лице, под чиито грижи се намират гръбначно животно и това животно причини телесна повреда и в резултат последва смърт на друго лице“. 

Като обвиняем е привлечен мъжът, който срещу устна уговорка със стопанина на къщата, в чийто двор са отглеждани кучетата, убили жената, е трябвало да се грижи за животните. Предвиденото наказание е до 5 години лишаване от свобода и глоба до 10 хиляди лева.  

Утре Районният съд в Горна Оряховица ще гледа поисканата от прокурора мярка за постоянно задържане на гледача на кучетата. Техният собственик е в чужбина и е известен да се яви за разпит.  

Установени са петте кучета, разкъсали жената, посочи наблюдаващият прокурор: 

„Животните са евтаназирани, тъй като за нуждите на обвинението беше необходимо да се изследва дали в стомасите им има съдържание, съответстващо на биологичен материал от починалата“.  

Говорителят на Окръжната прокуратура Илиан Благоев съобщи, че започва проверка на държавни институции и представители на местната власт: 

„Отговорните институции дали са изпълнили задълженията си по Закона за защита на животните и Закона за ветеринарно-медицинската дейност, какви мерки са били предприемани, как е реагирано на сигнали“.  

Непълнолетното дете на убитата жена ще бъде отглеждано от нейните родители. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече