Щата Джорджия забрани смяната на пола за непълнолетни

0

Частична забрана за смяна на пола на непълнолетни приема американският щат Джорджия. Във вторник Сенатът на Джорджия гласува за забраняването на повечето операции за смяна на пола, както и срещу хормонозаместителни терапии за транссексуални лица под 18 години, съобщава WABE.

С 31-21 гласа бе прието окончателното приемане на законопроекта. Дали обаче губернаторът Брайън Кемп ще го подпише все още не е ясно.

Противниците твърдят, че законопроектът ще бъде противоконституционно нарушение на правата на родителите. Той гласи, че лекарите в Джорджия все още ще могат да предписват лекарства за блокирането на пубертета. Републиканците твърдят, че ограниченията върху други лечения са необходими,

за да се предотврати вземането на решения от децата, за които те ще съжаляват по-късно.

Противниците от друга страна смятат, че мярката ще навреди на транссексуалните деца и ще изисква от лекарите да нарушават медицинските стандарти за грижа.

Щатският сенатор Ким Джаксън (на снимката), демократ и единственият открит ЛГБТ член на Сената на Джорджия, нарече ситуацията „крайно отвратителна“ в коментар от трибуната на Сената във вторник.

„Използваме децата като пешки“, каза тя. „Използваме децата… и това е прикритие на състрадание. И аз вярвам в искреността на някои от членовете в тази зала, но като цяло наистина става дума за това, че ги тормозим, за да печелим политически точки. И това за мен е изключително обезсърчително.“ Някои сметнаха, че законът е „пауза“, целяща по-скоро да „защити“ непълнолетните пациенти.

„Мисля, че той (законопроектът) защитава непълнолетните от необратими промени, когато става въпрос за хормони и за операции, и мисля, че е правилно да се направи“, казва републиканският сенатор Бен Уотсън.

Сенатът прие SB 140, т.нар. „лечение на полова дисфория при непълнолетни, извършвано в болници и други лицензирани здравни заведения“ на 6 март, а Камарата на представителите – на 16 март, но тъй като бяха внесени изменения в мярката, тя бе върната в Сената за окончателно разглеждане.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече