Край на шашмите! Тотална реформа на ТЕЛК системата

0

Предстои до края на май да улесним изключително много издаването на експертиза за ТЕЛК, заяви здравният министър Асен Меджидиев.

По думите му предстои тотална реформа на ТЕЛК системата, която цели избягването на корупционните практики и забавянето до минимум на издаването на решенията,

Между 7 и 10 дни експертизата ще трябва да бъде издадена и върната обратно към „Информационно обслужване“ и Националната здравноосигурителна каса за определяне на средствата на пациента, посочи министърът. По думите му от средата на май тази система ще започне да функционира.

Освидетелстването на хората с увреждания от лекари в ТЕЛК ще става на случаен принцип, като мярка срещу корупционните практики, обясни Меджидиев. „Когато един пациент от Благоевград, примерно, си подаде документите към „Информационно обслужване“ за освидетелстване, той ще бъде разпределен, примерно, във Велико Търново. Лекарят, който ще го освидетелства, дори няма да знае имената на този пациент. Пациентът също няма да знае при кой лекар са попаднали документите му за извършване на експертиза. В 7 до 10-дневен срок документите ще трябва да бъдат разгледани и да бъдат върнати обратно и насочени към Министерството на труда и социалните грижи и към НОИ. Всичко ще бъде по електронен път, без посещение на пациента при лекаря.“, уточни министърът, цитиран от БНР. 

С последната актуализация на модулите на Националната здравна информационна система вече е възможно медицинското направление на ТЕЛК да се изпраща по електронен път през софтуера на лекуващия лекар към регионалната картотека на медицинската експертиза или към лекарска консултативна комисия, обясни зам.-министърът на здравеопазването Катя Ивкова, цитирана от БТА. В подготвеното от личния лекар направление се отразява и необходимостта от отпускане на помощни средства, приспособления, изделия и др. Това ще спести на пациентите необходимостта физически да посетят регионалната картотека за подаване на документи за освидетелстване, каза тя. Ивкова посочи, че до този момент са издадени общо 266 089 електронни направления от общопрактикуващи лекари за ТЕЛК.

Не отпада задължението на пациента първоначално да отиде при лекуващия си лекар за съответния преглед и изготвяне на необходимите документи, каза министърът на електронното управление Георги Тодоров.

Той информира, че издаването електронни протоколи за предписани лекарствени продукти, заплащани от Националната здравна осигурителна каса, ще започне от 1 април. 

Тези електронни протоколи заместват използваните до момента хартиени такива за скъпоструващи медикаменти, които се заверяват от Районната здравноосигурителна каса, посочи още Тодоров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече