ЕК: Прекратяването на договорите за ваксините е свързано със специфични условия

0

Количествата ваксини срещу Covid-19 са договаряни с производителите им с участието на представители на всички страни-членки – това каза говорителят на Европейската комисия Стефан де Кеерсмакер. Той бе помолен да коментира думите на министъра на здравеопазването Асен Меджидиев, че България ще настоява пред Европейската комисия за прекратяване на договора с „Пфайзер“, тъй като за миналата година е унищожила 2 млн. дози, а за тази предстои да унищожи още едно огромно количество:

„Всички договори с фармацевтичните дружества бяха направени от екип преговарящи, който се състои от представители на Комисията и на странитечленки. Така че става въпрос за съвместна работа, в която са участвали Комисията и страните членки. Държавите са били съвсем наясно за условията на всички сключени договори с производителите на ваксини. Министрите от Съвета на ЕС дадоха мандат на Комисията и по-точно на преговарящия екип да подновят договорите, за да отговорят по-добре на нуждите на страните членки“, каза говорителят на Комисията.

Де Кеерсмакер заяви, че в договорите има условия за тяхното прекратяване, които определи като „твърде технически и специфични“. По повод ефективността на ваксините, де Кеерсмакер заяви, че тя е била потвърждавана многократно от Европейската агенция по лекарствата. Ваксините помогнаха да избегнем много смъртни случаи, подчерта говорителят на Комисията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече