СОС вади 220 бона за къщата на Васил Левски

0

Столичният общински съвет (СОС) предстои да разгледа на утрешното си заседание предложение за отпускане на 218 390 лв. от Специализирания общински приватизационен фонд за строително-монтажни работи по реставрация и консервация на къща-музей на Васил Левски в район „Сердика“, съобщиха от пресцентъра на СОС.

Вносители на доклада, публикуван на сайта на съвета, са общинският съветник Стефан Марков, председател на фонда и Дончо Барбалов, зам.-кмет на Cофия и управител на фонда.

Сградата на улица „Веле Митров“ е паметник на културата от местно значение. В писмо на районния кмет Тодор Кръстев се посочва, че общото техническо състояние на постройката не отговаря на съществените изисквания от Закона за устройство на територията. По стените на сградата има множество пукнатини – външни и вътрешни, като някои от тях са значително отворени.

Налични са множество овлажнявания и повреди по мазилките. Покривът е в недобро състояние, дървената покривна конструкция е проядена, има наличие на влага и гниене. Установени са пукнатини в зидовете, в зоните около подложните греди, както и слягане на външните стени.

Липсата на поддръжка и влиянието на атмосферните условия влошава състоянието на сградата и има опасност от срутване, в случай че не се предприемат незабавни мерки. Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова е издала заповед за предприемането на неотложни мерки по укрепване на къщата-музей.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече