Първи арести в Иран заради отравянето на над 5000 ученички

0

Заместник-министърът на вътрешните работи на Иран съобщи за първи арести в рамките на разследването на поредицата от мистериозни отравяния на ученички, които обхванаха страната през последните няколко месеца.

„Въз основа на разузнавателните и изследователски мерки на разузнавателните служби в пет провинции бяха арестувани редица хора и съответните служби провеждат пълно разследване“, заяви Маджид Мирахмади пред държавната телевизия.

От края на ноември десетки училища бяха засегнати от отравяния, като ученичките получиха различни симптоми – от задух до гадене и световъртеж, след като съобщиха за „неприятни“ миризми в училищните помещения. Някои от тях са били лекувани в болница.

„Засегнати са 25 (от общо 31) провинции и около 230 училища, а повече от 5000 ученички и момчета са отровени“, заяви в понеделник пред информационната агенция ISNA Мохамед-Хасан Асафари, член на парламентарната комисия за установяване на фактите. „Провеждат се различни тестове, за да се установи видът и причината за отравянията. Досега не е получена конкретна информация относно вида на използваната отрова“. Мистериозните отравяния предизвикаха вълна от гняв и искания за действия от страна на властите. Те също така предизвикаха международна загриженост и призиви от страна на Запада за независимо разследване, още повече че първите случаи бяха регистрирани скоро след началото на общонационалните протести срещу смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини след ареста ѝ за предполагаемо нарушаване на строгия ирански кодекс за обличане на жените. (БГНЕС)

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече