Отбелязваме световния ден за борба със затлъстяването

0

4 март се отбелязва като световен ден за борба със затлъстяването. Инициативата е да осигури по-добра информираност за проблема и начините за предотвратяването му и да насърчи поддържането на здравословно тегло.

По данни на Световната здравна организация около 2,8 млн. души умират всяка година вследствие на наднормено тегло или затлъстяване. Тревожна е статистиката и на Стария континент – повече от половината европейци са с повишено тегло – с индекс на телесната маса над 25, а при близо 20 на сто той е над 30 – или налице е затлъстяване.

Въпреки многобройните кампании за физическа активност и здравословно хранене, тенденцията е отрицателна, като силно са засегнати и децата. Д-р Карина Вишнеска съветва:

„Трябва да внимавате с газираните напитки и тези със захар, както и с бързите храни, които се предлагат навсякъде. Все по-често децата прибягват към тях между основните хранения. Ето защо трябва да насочим усилията си за балансирана диета при най-малките“.

През последните 20 години хората с наднормено тегло са станали два пъти повече. Сред основните причини са заседналият начин на живот и приемането на висококалорични храни, а пандемията от Covid-19 е влошила допълнително общата картина.

Сред европейските страни с най-лоши показатели са Малта, Хърватия и Унгария, а по-добре от средното ниво са Италия, Белгия и Франция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече