Тим Джуда: Не сме близо до мирни преговори между Русия и Украйна

0

Не сме близо до момента за мирни преговори между Русия и Украйна, заяви пред БНР Тим Джуда – британски журналист, който участва в първата по рода си инициатива „Дебати за Европа“, която се провежда в София. През последната година той често беше в Украйна, откъдето предаваше за изданието „The Economist“. 

„Досега нито една от двете страни не показва интерес към преговори за мир. И двете страни смятат, че могат да спечелят. Засега изглежда, че руснаците не са способни да постигнат голям пробив, голяма успешна офанзива, но продължават да се надяват, че могат. От друга страна украинците изглежда също смятат, че могат да направят голяма офанзива, когато получат нови оръжия. Когато поне една страна смята, че ще загуби – тогава може би ще бъде време за преговори. За момента обаче не сме близо до този момент“, коментира той в интервю за предаването „Неделя 150“.

„Беше изненадващо колко добре успяхме да сме единни и да продължим да плащаме досега. За момента ми се струва, че на този фронт нещата изглеждат добре“, изказа мнението си журналистът.

Тим Джуда припомни, че преди нахлуването украинците са били в състояние на отричане. Те не вярваха, че ще бъдат нападнати от руснаците, добави той и подчерта, че е последвало състояние на шок:

„От тогава обаче се случи руското оттегляне от Киев, след това от Харков и Херсон. Сега психологически нещата са много променени. Висшите командири ми казаха „Ние загубихме страха си от тях“. Психологически те вярват, че след като са победили руснаците в тези 3 региона, руската армия не е непобедима и може да бъде победена с помощ от Запад. Това е още една причина да не сме близо до преговори за мир, защото те вярват, че могат да победят“.

По думите му преди година украинците са се страхували от руската армия. Оттогава обаче руската армия става все по-слаба, подчерта журналистът. По думите му сега тя се ползва с все по-малко уважение.

Според него е много малко вероятно да се наложи съюзниците на Украйна да помагат и с жива сила, с войници:

Това значи Трета световна война. Аз не мисля, че подобно нещо ще се случи„.

Не трябва да се опасяваме от събитията в Русия след евентуално поражение, изказа мнението си Тим Джуда. Според него хората много свободно сравняват Русия със СССР, но „Русия не е като Съветския съюз„. Той е категоричен, че не предстои разпадане на Русия

Оптимистичният сценарий е руснаците да осъзнаят, че трябва да уважават териториалната цялост на Украйна и да се оттеглят от страната. Песимистичният сценарий е това да се провлачи с години и още десетки хиляди хора да загубят живота си. Бъдещето на Украйна все повече ще бъде унищожено. Бавно, но сигурно бъдещето на Русия също бива унищожено“, коментира още британският журналист.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече