Василев върна на Радев: Президентът да не крие политическия си провал в Европа

0

Президентът да не крие политическия си провал в Европа зад технически критерии. Това каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев по повод думите на Румен Радев за влизането на България в еврозоната.

„Страната ни може да влезе в еврозоната през централния вход още на 1 януари 2024 г. с вече изпълнени 4 от 5 технически критерия. ПП смятаме, че е напълно възможно да спазим срока, защото основният технически критерий, който не изпълняваме в момента, е свързан с инфлацията в Европа, предизвикана от войната. Припомняме, че Хърватия беше допусната в еврозоната в неизпълнение на два критерия – инфлацията и съотношението на външен дълг към БВП“, каза Василев.

Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката и както си представят решенията на много от проблемите ”, обясни държавният глава. Той уточни, че влизането в банковия съюз не е въпрос на надхитряване и шмекеруване, а на доверие и прозрачност и реални постижения.

„Ако служебното правителство имаше воля, можеше да поиска нов конвергентен доклад. В него инфлацията ще бъде замерена от април 2022 г. до април 2023 г. Така страната ни може да изпълни този технически критерий, тъй като ще се вземе предвид понижението на инфлацията през първите три месеца на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г.“, смята съпредседателят на ПП.

Относно втория неизпълнен от България критерий за 4 неприети закона, конвергентният доклад трябва да излезе в средата на юни. Дотогава при работещ парламент, тези закони могат да бъдат приети.

„За разлика от властолюбците, които правят всичко възможно да управляват служебно, ние направихме партия и се явихме на избори, за да спечелим доверието на хората.“, допълни Асен Василев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече