3 години ударно разследване срещу Божков без резултат

0

По досъдебното производство срещу Васил Божков са разпитани повече от 200 свидетели. Наблюдаващите прокурори са разпоредили данъчни ревизии, част от които все още не са приключили. Материалите от извършените данъчни ревизии са отделени в 47 прокурорски преписки, по които след проверки са образувани 27 досъдебни производства за данъчни престъпления и пране на пари. Това твърди в интервю за „24 часа“ говорителката на главния прокурор Сийка Милева. С тези думи тя отговаря на въпрос защо срещу Божков не е внесен обвинителен акт в съда, след като разследването срещу него е от 3 години. 

Повод за разговора с прокурорската говорителка са новите имена в санкционния списък на САЩ по закона „Магнитски“, като тя отново развива тезата, че американските действия са в подкрепа на българската прокуратура. Васил Божков беше от първата група санкционирани.

Милева твърди, че по разследването срещу него са били изпратени общо 18 европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до САЩ, Великобритания, Швейцария, Австрия, Гърция, Румъния, Кипър, Франция, Люксембург, Полша, Малта, Унгария, Китай, Албания, Молдова, Монголия, Грузия, като само част от тях били изпълнени. 

„И да, известно е, че все още няма положителен отговор на искането ни до властите в ОАЕ за екстрадирането на обвиняемия. Мога да ви уверя, че наблюдаващите прокурори правят всичко възможно, за да приключат тези разследвания“, обявява Милева.

По нейни думи прокуратурата е изготвила и изпратила общо 4 нови молби за правна помощ, по които от властите на ОАЕ е поискано да връчат на обвиняемия Васил Божков призовки за доброволното му явяване пред българските разследващи органи, като последната от тях е изпратена на 18 януари 2023 г.

„С тези допълнителни молби за правна помощ на обвиняемия Божков е дадена възможност да се яви доброволно пред българските разследващи органи и да се възползва пълноценно от всичките си права по българското законодателство, включително да даде обяснения по делото. На обвиняемия Васил Божков са посочени 34 дати за явяване пред органите на досъдебното производство в България“, твърда Милева.

МВР работи по петте имена в новия списък „Магнитски“, заяви в същото време Кърджали служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Освен тях се проверяват и други, заподозрени, че могат да попаднат в нов списък със санкции, добави той, цитиран от БНТ.

„Поставил съм задача да се идентифицират хора, които извършват подобна сродна дейност и които потенциално могат да попаднат в такъв списък. За да може следващия път, ако има продължение този списък, каквото се очаква, да не сме в ситуация да гоним събитията, а да сме в ситуация, в която да се окаже, че властите в България са взели в аванс отношение към тези хора“, заяви Иван Демерджиев.

От думите му не става ясно на какъв принцип МВР търси и работи по хора, които могат да бъдат санкционирани от САЩ. Американските власти съобщават в последния момент санкционираните лица.

„Обобщават се всички данни, които са налични. Ще бъдат анализирани, ще бъдат допълнени и ще бъдат внесени в компетентната прокуратура“, каза Демерджиев и допълни, че има производства, някои от които са водени, други са започнали.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече