12 хиляди камери следят вота на 2 април

0

Повече от 12 хиляди устройства за видеонаблюдение ще осигури държавата за изборите на 2 април, съобщават от министерството на електронното управление, цитирани от Нова телевизия. 

По-малко от два месеца преди вота обаче все още няма яснота какви ще са устройствата, а това провокира критики към министерския съвет от гражданския съвет към ЦИК.

Последните промени в Изборния кодекс задължиха вотът в страната да бъде заснет като гаранция за честността. Записът ще бъде пуснат след края на изборния ден, когато ще започне преброяването на бюлетините.

“Всяка бюлетина се изважда от избирателната кутия, в която са поставени – една по една. И човекът, който го прави – членът на секционната избирателна комисия , би трябвало да огласява начина, по който е гласувано и да го показва”, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева. 

За устройствата ще отговаря Министерството на електронното управление.

“Трябва да обхванем всички секции в страната. Да осигурим звук и картина. Ще записват от момента на преброяване, до края на този процес”, каза министърът на електронното управление Георги Тодоров. 

“Не е нормално месец и половина преди изборите да не е ясно какво ще се случва. Не е ясно какви ще са устройствата, с които ще се осъществява видеонаблюдението – камери ли ще са, таблети ли ще са, телефони ли ще са”, попита председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева. 

Във всяка секция ще има по едно устройство. Камерите, които се ползват при изпити в училищата обаче не са подходящи, обясни министър Тодоров. “От 12 хил. секции близо 45% не са разположени в учебни заведения”, каза още министърът. 

Ще има и резервни устройства. Те ще се бъдат сменяни на място при възникване на проблем в секцията. Преброяването ще се излъчва онлайн.

А заради всичките притеснения от проблеми от Обществения съвет към ЦИК поискаха от президента и премиера да се направи Граждански борд, с всички отговорни институции.

Все още обаче нямат отговор от институциите. Колко ще струват устройствата за видеонаблюдение също не е ясно. За тях ще бъде направена обществена поръчка. А на следващото заседание на кабинета вероятно ще бъде решено какви устройства ще се ползват.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече