Председател на РИК прогнозира забавяне на изборните резултати заради начина на гласуване

0

Промените в изборното законодателство, които дават право на гласоподавателите да избират дали да гласуват с хартиена бюлетина или на машина, ще забавят значително отчитането на резултатите в изборната нощ, за разлика от предишните избори, когато в област Велико Търново 90 процента от вота беше машинен. Това прогнозира при встъпването си в длъжност Десислава Йонкова, председател на Районната избирателна комисия във Велико Търново.

13-те юристи в Районната избирателна комисия във Велико Търново имат богат опит в провеждането на избори и ще се справим, гледаме оптимистично и не мислим на този етап колко дни може да продължи приемането и обработването на изборните резултати с промените в Избирателния кодекс, заяви председателят на комисията Десислава Йонкова от квотата на ГЕРБ-СДС.  

На въпрос на БНР ще настоява ли РИК пред ЦИК за повече обучение на членовете на секционните комисии за вота на 2 април, Йонкова посочи, че отговорността да се запознаят с предстоящите указания е и на самите изборни състави по места.

„От страна на Районната избирателна комисия ще бъдат направени обучения, но кой ще ги прочете указанията, как ще се запознае с тях е въпрос на лична организация и въпрос на лична отговорност в този специфичен изборен процес.“ 

На изборите на 2 октомври миналата година във Великотърновска област бяха направени рекордните за страната 20,3 процента смени на съставите на секционните комисии. Няма как да предотвратим това, защото секционните комисии се предлагат от политическите сили, а не от РИК, коментира Йонкова.

„Това не са действия, които могат да бъдат нито координирани, нито променени от страна на Районната избирателна комисия. От нас се изисква, ако има необходимост от смени ние да ги направим.“

Областният управител на Велико Търново Георги Гугучков посочи, че за логистичното осигуряване на РИК вече са подсигурени 46 хиляди лева, както на предходния вот и пое ангажимент да бъдат осигурени всички условия за работата на РИК и на над 1300-ата членове на секционни комисии в изборната нощ, които предават книжата си в областната управа.

Снимка: Здравка Маслянкова

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече