Синдикати: Минималната работна заплата трябва да се повиши до 850 лева от 1 юни тази година

0

Минималната работна заплата трябва да се повиши до 850 лева още от 1 юни тази година, а от януари2024 година да стане 1000 лева, настояват от двата най-големи синдиката в страната – КТ „Подкрепа“ и КНСБ.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че нагласата за протестни действия рязко се повишава – увеличение на заплатите искат служителите в столичния градски транспорт, в пощите и във ВиК сектора.

“Няма и не можем да се въздържаме от такива действия”, категоричен е Димитров.

Може да бъде направен опит цената на кризата да бъде прехвърлена върху най-бедните хора, защото когато става въпрос за намаляване на данъците, обикновено се има предвид данъците върху високите доходи, подчерта Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

Припомняме, че парламентът реши минималната работна заплата да се определя като 50% от средната. Решението беше частично подкрепено от синдикатите.

По време на събитието в централата на КТ „Подкрепа“ бяха представени актуализираната съвместна Декларация с мерки в областта на доходите, Зеления преход и енергетиката и трудовите права, както и данни за социалното напрежение в страната и готовността за протестни и стачни действия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече