Психиатрите в Австралия ще лекуват депресия и стрес с екстази и халюциногенни гъби

0

Австралийският орган за контрол на наркотиците заяви, че психеделичните вещества MDMA и псилоцибин, по-популярни като екстази и халюциногенни гъби, скоро ще могат да бъдат използвани за лечение на депресия и посттравматичен стрес.

На този етап двете вещества са забранени и могат да се използват само в строго контролирани клинични изпитвания.

Научни открития за „достатъчно доказателства за потенциални ползи при определени пациенти“ са довели до решението на Австралийския орган за контрол на наркотиците.

Според експерти те са „относително безопасни“, ако прилагат в медицинска среда, и осигуряват „променено състояние на съзнанието“, което може да помогне на пациентите.

„В обществото има много хора, страдащи от посттравматично стресово разстройство (ПТСР) и депресия, особено ветерани от армията и хора, които са работили в службите за спешна помощ, при които стандартните психиатрични лекарства не действат и не предлагат облекчение“, заяви Майк Мъскър, който е изследовател в областта на психичното здраве и превенцията на самоубийствата в Университета на Южна Австралия.

Според него двата наркотика „намаляват задръжките“ и могат да помогнат на хората да обработят трудни образи и спомени.

Засега употребата на MDMA и псилоцибин ще бъде ограничена до лечението на депресия и посттравматичен стрес. Но защитниците се надяват един ден те да се използват за лечение на алкохолна зависимост, обсесивно-компулсивно разстройство и хранителни разстройства.

Психеделиците са използвани от коренното население на Австралия от хилядолетия, но западните изследователи започват сериозно да проучват потенциалните им приложения едва в средата на миналия век. Властите в Канада и Съединените щати са сред тези, които вече са разрешили медицинската употреба на MDMA и псилоцибин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече