Около половин милион работници стачкуват във Великобритания

0

Във Великобритания учители, преподаватели в университети, машинисти, шофьори на автобуси и държавни служители в много други сектори стачкуват днес за по-добро заплащане. Изчислено е, че в стачките са ангажирани около половин милион работници. 

Учителите днес са в центъра на вниманието, защото за последните десет години не е имало такава масова учителска стачка. Засегнати са около 23 000 училища в Англия и Уелс. Доктор Мери Боустед, която е съпредедател на профсъюза за национално образование заяви, че учителите съжаляват, че предприемат тази стъпка, но нямат друг избор, защото от юли насам не успяват да водят преговори с правителството за заплащането.

„Имаме учители, на които не им остава нищо в края на месеца. Те се притесняват как ще заредят автомобилите си, за да отидат на работа, защото не могат да си го позволят. Учители използват хранителни банки. Това не може да продължава. Това кара учителите да напускат и да се захващат с друга работа, която е по-добре платена“, казаха пред медиите участници в стачката.

На много места сред стачкуващите бяха забелязани ученици, които подкрепят стачката на учителите, както и студенти, подкрепящи стачните действия на техните университетски преподаватели.

Сериозно пострада днес и транспорта, заради стачкуващите машинисти и шофьори на автобуси.

В същото време полицията в Лондон бе принудена да отклони големи групи протестиращи срещу така наречения „антистачен закон“ на правителството, който предвижда да се осигурява минимално ниво на обслужване в ключови сектори при стачки, след като улицата пред Даунинг стрийт се препълни с хора. Протестиращите виждат заплаха в закона за ограничаване на правото на хората да стачкуват.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече