1,4 милиона мъртви души има в избирателните списъци

0

Около 1,4 млн. са мъртвите души в избирателните списъци за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април, изчисли проф. Михаил Константинов.

“Българските избиратели са 6,6 милиона, от тях в България са 5,2 милиона души, а в чужбина живеят около 1,4 милиона”, коментира математикът. “Това означава, че фантомите в избирателните списъци са 1,4 милиона. Парадоксалното е, че тенепрекъснато растат. Преди бяха около 1 000 000 души, сегаса вече с 400 000 повече”, казва още проф. Михаил Константинов, цитиран от в. „Труд“. Той бе категоричен, че единственият начин да се изчистят списъците, е активната регистрация.

Проф. Константинов обясни, че е привърженик на система за активна регистрация, която много прилича на френската и даде следния пример: “През 2023 г. обявяваме активна регистрация от 1 януари до 31 декември. Активно се регистрират граждани по следните начини: Първо, отиват до общината и се отбиват до службата ГРАО, където декларират, че ще гласуват в страната. Второ, чрез електронен подпис в сайта на общината. Тези, които са се регистрирали влизат в избирателния списък. Другите, които са пропуснали, в деня на изборите отиват да секцията, където от избирателната комисия ги дописват в списъците. Това е според мекия вариант на активната регистрация. При твърдия вариант, ако не си се регистрирал тази година, на следващата нямаш право да гласуваш.”

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече