Започва 48-часова стачка на бензиностанциите в Италия

0

В 20 часа вечерта започва 48-часова стачка на бензиностанциите в Италия. Причината – несъгласие с начина, по който става управлението на цените на горивата от кабинета.

Стачката на бензиностанциите представлява първият голям протест срещу правителството на Джорджа Мелони заради скъпите горива и поради неподновената мярка за намаление на акцизите.

Според правителството спекуланти са виновни за скока на цените на горивата. То прие постановление за прозрачност – в сила от 15 януари, което задължава да се показват средните национални и продажни цени на горивата в бензиностанциите за избягване на спекулации и бяха възстановени всички акцизи към тях, от които в държавната хазна годишно влизат към 9 милиарда евро.

Който не спазва изискванията за прозрачност, го очакват глоби между 200 и 800 евро. Към днешна дата средната цена на бензина и дизела в национален план при самообслужване е 1,85 евро, а към 30 евроцента повече е при обслужване от персонал в бензиностанциите. Синдикатите очакват в протеста да се включат 70%  от общо 22 000  бензиностанции.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече