GOOGLE съкращава 12 000 работници

0

Компанията майка на „Гугъл“ (Google) – „Алфабет“ (Alphabet) обяви, че ще съкрати около 12 000 работни места, или 6 на сто от работната си сила, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Агенциите се позовават на съобщение на ръководителя на компанията Сундар Пичай до персонала. С това си решение компанията последва наскоро предприетите подобни мерки от други технологични гиганти, разтърсили сектора.

Новината идва само ден след като от „Майкрософт“ обявиха, че тази година ще уволнят 10 000 служители и дни след като „Амазон“ обявиха, че подновяват продължаващата вече месеци вълна от уволнения, която ще остави 18 000 служители без работа.

Сега Пичай е аргументирал решението за „Гугъл“, като е посочил, че компанията бързо е увеличила персонала си през последните години „заради икономическа реалност, различна от тази, с която се сблъскваме днес“. „Поемам пълна отговорност за решенията, които ни доведоха тук“, е добавил той.

Преди дни друга технологична корпорация – американската „Майкрософт“ (Microsoft Corp) съобщи, че през следващите месеци ще съкрати 10 000 служители.

Съкращенията в „Гугъл“ ще обхванат всички отдели на компанията, включително за набиране на персонал и такива с корпоративна насоченост, както и някои от инженерните отдели.

Съкращенията са глобални и засягат незабавно персонала на компанията в САЩ.

„Алфабет“ вече е предупредила някои от съкратените служители, пише още в съобщението до персонала. Процесът обаче ще отнеме повече време в различните страни заради местни трудови закони и практики.

Съкращенията идват в момент на икономическа несигурност, но и на обещаващи технологични разработки, в които компании като „Гугъл“ и „Майкрософт“ инвестират, като в разрастваща се софтуерна област, известна като „генеративен изкуствен интелект“.

„Уверен съм в огромната възможност пред нас благодарение на силата на нашата мисия, стойността на нашите продукти и услуги, както и на ранните ни инвестиции в изкуствения интелект“, пише още в съобщението на Пичай до служителите на „Гугъл“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече