В „Български пощи“ започват подготовка за ефективна стачка

0

Работещи в дружеството „Български пощи“ започват подготовка за ефективна стачка, която ще доведе до спиране на работата в пощенските станции.

Социалното напрежение е породено от условията на труд и ниските възнаграждения, каза за Българското национално радио председателят на стачния комитет към Синдикална федерация на съобщенията на КНСБ Сабина Лазарова.

Възнагражденията в дружеството са между 712 и 850 лева:

„Най-ниските заплати в цяла България са в „Български пощи“. Търпението на служителите в „Български пощи“ вече се изчерпа. От 1 януари сме внесли искане предвид и увеличението на минималната работна заплата и инфлацията от миналата година, която все още не сме я догонили, искаме увеличение 25% на работната заплата на работещите в дружеството, плюс увеличение на ваучерите от 40 лева“.

Работещите в „Български пощи“ са близо 8500 души, 6 хиляди от тях са пряко заети с изплащането на пенсии и пощенските пратки.

Според Закона за уреждане на колективните трудови спорове за обявяване на стачка са необходими подписите на 50 плюс 1 процента от работещите.

По повод заявеното от Синдикатите на КНСБ искане за увеличение на заплатите в пощите с 25% от „Български пощи“ отговориха, че в момента са в ход преговори в рамките на Съвета за социално партньорство и няма да коментират исканото увеличение на заплатите. От Пресцентъра на пощите отговориха още, че преговорите продължават и следващата седмица.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече