Украйна поиска от западните съюзници тежки танкове

0

Министрите на отбраната и на външните работи на Украйна в четвъртък призоваха западните съюзници „значително“ да увеличат доставките на оръжие за разкъсаната от война страна и да изпратят модерни танкове Leopard, предава АФП.

Съвместно изявление на министъра на външните работи Дмитро Кулеба и министъра на отбраната Олексий Резников дойде в навечерието на голяма среща на донорите във военната база „Рамщайн“ в Германия.

„Апелираме към всички партньорски държави, които вече са предоставили военна помощ или планират да я предоставят, с призив да засилят значително своя практически принос за укрепване на способността на Украйна да се защитава“, казаха Кулеба и Резников в изявлението.

Те казаха, че Русия „запазва значително количествено предимство във войските, оръжията и военното оборудване“ и че Кремъл е „решен да продължи да ескалира враждебните действия“.

Доставката на модерна бронирана техника е „една от най-належащите и неотложни нужди“, казаха министрите.

В изявлението се казва още, че те „приветстват смелото и много навременно решение“ на Великобритания – първата западна нация, която обеща тежки танкове на Украйна – Challenger, но се добавя, че „това не е достатъчно за постигане на оперативни цели“.

Те призоваха дузина държави, които разполагат с модерни бойни танкове Leopard, включително Германия, Полша и Турция, да ги изпратят в Украйна.

„Ние гарантираме, че ще използваме тези оръжия отговорно и изключително за целите на защитата на териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите граници“, казаха те.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече