Населението на Китай е намаляло за първи път от 60 години

0

Населението на Китай е намаляло през изминалата година за пръв път от над 60 години, предаде Ройтерс, цитирайки официални данни.

Китайската Национална статистическа служба съобщи днес, че страната е имала 1,411 милиарда жители в края на миналата година срещу 1,412 милиарда година по-рано, отбелязва БТА.

Населението на Китай е намаляло за първи път от 1961 г. Ройтерс определя това обръщане на тенденцията като исторически повратен момент, който се очаква да бележи началото на дълъг период на спад. Според прогнози Китай ще бъде изпреварен още тази година от Индия като страната с най-голямо население в света.

През 2022 г. в страната е имало 6,77 раждания на 1000 души – спад от 7,52 през 2021 г. до най-ниското равнище, откакто се води тази статистика.

За сметка на това смъртността е достигнала миналата година своето най-високо ниво от 1976 г. – 7,37 починали на 1000 души. През предходната година този показател е бил 7,18.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През 2022 г. в Китай са се родили 9,56 милиона бебета и са починали 10,41 милиона души, т. е. населението е намаляло с около 850 хиляди души.

Този спад до голяма степен се дължи на политиката на едно дете в Китай между 1980 и 2015 г. и изключително високите разходи за образование, които са разубедили мнозина китайци да имат не повече от едно дете или изобщо да нямат, отбелязва Ройтерс. Според експерти мрачните демографски перспективи са били влошени още повече от строгите ограничителни мерки, които бяха в сила заради коронавируса в продължение на три години, преди изведнъж да бъдат отменени в началото на миналия месец, подлагайки здравната система на изпитание.

Растежът на китайската икономика се е забавил миналата година до 3 процента – едно от най-ниските равнища през последните четири десетилетия, съобщи още Националната статистическа служба, цитирана от АФП.

При това целевото ниво на властите бе 5,5 процента – значително по-ниско от предходната 2021 г., когато брутният вътрешен продукт (БВП) на азиатския гигант нарасна с повече от 8 процента.

Като причина за осезаемото забавяне на китайския икономически растеж през миналата година АФП посочва ограничителните мерки заради коронавируса и кризата в сектора на недвижимите имоти.

През последния близо половин век той е бил по-нисък само през 1976 . (минус 1,6 процента) и през първата година от пандемията – 2020-а (2,3 процента).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече