Педиатър: Грип не се лекува с антибиотик

0

„Не само в моя кабинет, но пред всички кабинети има много болни. Има много пациенти с положителни проби за грип. Има и други респираторни инфекции, има и короноварус. Нетипичното за сезона са варицелата и скарлатината“.

Това заяви пред bTV д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и педиатър.

„В момента боледуват повече децата. От няколко години ние ваксинираме пациентите над 65-годишна възраст срещу грип. Те се убедиха, че ваксините не им вредят, а са позитив – не боледуват от грип. Не разбирам защо тази програма за ваксинация е само за пациенти над 65 години, а не и за децата. Всяка година говорим и казваме колко много болни деца има, препълнени са педиатричните отделения“, посочи тя.

Според нея програмата трябва да се разшири, а родителите да ваксинират децата си безплатно.

Има и ваксина, която е назална, уточни д-р Николова.

Общопрактикуващият лекар допълни, че ваксинационното покритие у нас е ниско.

„Грипът се причинява от вируса. По отношение на грипа има лекарства, които са създадени точно затова. Приложение в първите 48 часа води до един мълниеносен резултат. Това не важи за антибиотиците – те не действат на вирусите, вирусната инфекция продължава да се развива, а се създава антибиотична резистентност“, посочи Гергана Николова.

„Нито един вирус не се лекува с антибиотик. Вирус се лекува само с противовирусен медикамент“, добави тя.

Според д-р Николова закаляването на децата също е важно.

„Отиваме на море и не пускаме децата в морето, защото ще настинат. Не ги пускаме навън, защото могат да настинат – няма такова нещо. Ще се разболеем в затворените помещения, когато стоим с други болни. Хората казват, че маските не действат. Ако видиш, че хирургът е без маска и му тече носът, ще искаш ли да те оперира?“, посочи още педиатърът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече